De ce nu vei face (probabil) niciodată panettone autentic acasă

1) Va trebui să îţi sacrifici două zile din viaţă. Mama ta şi bunica fac o pâine în 3 ore şi un cozonac în 6, ce-or să zică despre asta ?

2) În prima zi, va trebui să hrănești maiaua din 3 în 3 ore, de vreo 4 ori. Seara vei face primul aluat, a doua zi dimineaţă pe cel final. Dacă lucrezi 5 zile pe săptămână, nu vei putea face asta decât sâmbăta. Dacă ești acasă.

3) Maiaua trebuie crescută la 28°C. Deci ori găsești un loc prin casă în care ai constant temperatura asta, ori îți fabrici/cumperi un dispozitiv de dospit.

4) Aluatul final va trebui făcut duminica. Și va trebui să îl coci tot duminica. Dar e păcat să folosești duminica cuptorul, oricine ştie asta.

5) Panettonele va trebui dospit în forme de obicei la 30°C (vezi punctul 3), vreo 6 ore. Va crește și dacă e mai răcoare, dar va dura mai mult. Şi te va prinde noaptea.

Panettone cu maia naturală, fără drojdie
Panettone cu maia naturală, fără drojdie

6) Trebuie să faci rost de făină specială pentru panettone. Manitoba îi zice. Dacă nu, poți folosi o făină cu mult gluten (dacă o găseşti şi pe asta, vezi că în România şi în restul Europei făina nu se clasifică după procentul de proteine/gluten). Păi nu poți folosi o făină normală ? Poți, dar va dura mai mult dopsirea iar panettonele va creşte mai puţin şi va ieși sfărâmicios. N-am păţit-o eu, mi-a zis un prieten.

7) Îți trebuie un mixer. Și trebuie să înveți să-l folosești. Dar la mână nu merge frământat ? Teoretic da: îți urez succes în a combina 1kg de făină cu 2-3 pachete de unt, vreo 35 de gălbenușuri, vreo 400g de zahăr, vreo 350g de apă.

8) Îți trebuie un cântar. Și un termometru pentru aluat. Și unul pentru cuptor. Atâtea ustensile pentru un panettone ? Da !

9) Îți trebuie forme de hârtie speciale. Pe la noi nu găsești. Dar în tavă nu merge copt ? Merge, dar se va lăsa după ce-l scoți din cuptor, pentru că nu vei putea să-l atârni cu fundul în sus, cum faci când ai forme de hârtie.

10) Va trebui să înveți să folosești cuptorul. Așa încât să nu arzi nici fundul, nici fruntea. Preferabil să ai cuptor electric, nu pe gaz.

Lasă un comentariu