Ce nu-ți spune nimeni despre mașinile de făcut pâine

..e că sunt complet inutile. În fine, inutile pentru cei mai mulți, pentru că există un paradox pe care-l voi dezvălui la final.

Gândește-te un pic: dacă ai putea face o pâine bună cu așa ceva, cum de mai există încă brutari pe lumea asta ? Un brutar bun se bazează pe toate simțurile sale (olfactiv, vizual, tactil) pentru a face o pâine bună, dar câte din aceste simțuri posedă o astfel de mașină ?

N-am nimic împotriva tehnologiei (și o mașină de făcut pâine conține destulă). Avem, fără îndoială, maşini care ne fac viaţa mai uşoară (să luăm doar maşina de spălat rufe automată, pe deasupra şi programabilă). Şi-atunci, de ce să nu cumpărăm o maşină de făcut pâine ?

c8099bfc731b2982d47c78661d63294b

Păi să vedem. Să ne întoarcem în timp, înainte de inventarea acestei maşini. Ce ar trebui să ne dorim de la ea ? În principiu, să turnăm ingredietele conform rețetei, să apăsăm butonul START și să revenim când pâinea e gata. Cerințele sunt însă un pic mai complicate:

1) Să ştie să ajusteze hidratarea aluatului în funcţie de consistenţa reţetei dorite şi de făina folosită. Cei ce au proiectat și testat-o au folosit un anume tip de făină. E specificat de obicei în manualul ce vine odată cu ea, în rețetele recomandate. Avem o problemă, însă: există multe tipuri de făină și s-ar putea să nu găsești exact tipul cerut: europenii cataloghează făinurile după conținutul de minerale, americanii mai degraba după continutul de proteine (gluten). Dar dacă nu avem o asemenea făină si vrem să folosim alt tip ? Sau dacă nu se comportă la fel precum făină recomandată ? Cum ajustează mașina rețeta ?

Și pentru că nu era asta destul, poţi folosi acelaşi tip de făină (mărci diferite) dar obţine aluaturi foarte diferite. În plus, aceaşi marcă de făină poate avea varianţii. Ştie maşina de făcut pâine să ceară mai puțină sau mai multă apă în funcţie de făina folosită ? Nu prea.

2) Să ştie să frământe aluatul în funcţie de tipul de aluat dorit. Dorești un miez uniform, pentru sandvișuri sau tartine ori unul cu alveole mari, specifice pâinii franțuzești ? Un aluat ce foloseşte făină cu conţinut ridicat de proteine (gluten) va trebui frământat/mixat mai mult timp. Ştie maşina de pâine să recunoască aluatul mixat corect sau să ajusteze tehnica pentru făina pe care i-ai dat-o tu? Nu prea.

3) Să ştie să ajusteze cantitatea de drojdie cerută (sau de maia, dacă ne încumetăm să o folosim în locul drojdiei comerciale) în funcţie de temperatura ambiantă. Teoretic, rețetele recomandate de producător sunt pentru o temperatură ambiantă de 24°C. Însă vara e mai cald în bucătărie, iarna e mai frig, prin urmare cantitatea de drojdie (sau maia) trebuie redusă pentru a nu supradospi aluatul vara și crescută pentru a nu coace aluatul nedospit iarna (dacă dorim să păstrăm același timp de dospire – și mașina știe doar că a trecut o oră, nu că aluatul e crescut sau că mai trebuie așteptat). Are maşina vreun senzor de temperatură care să ceară ajustarea cantității de drojdie ? Nu prea are.

4) Să ştie când aluatul a dospit. De exemplu, când şi-a dublat volumul. Ar putea avea vreun senzor care să măsoare nivelul aluatului din vas, însă nu are aşa ceva. Dar stai, că nici asta nu e de ajuns: dacă ai vrea să faci pâine cu maia, uneori, când folosești o cantitate mare de făină prefermentată (în maia), nici nu mai aștepți să se dubleze aluatul înainte de a forma pâinile. Deci cine decide când e momentul să se coacă pâinea ?

5) Să dospească de 2 ori pâinea. Din câte ştiu, există mașini care dospesc aluatul de 2 ori, însă nu toate fac acest lucru.

5) Să știe să formeze pâinea, după ce aluatul a dospit. Brutarul trebuie să de o formă pâinii, chiar dacă ea e coaptă într-o tavă, să introducă tensiune în aluat astfel încât acesta să crească frumos și uniform. Tind să cred că nici o maşină de făcut pâine nu va putea face acest lucru vreodată.

6) Să coacă pâinea într-un mediu pre-încălzit. Pâinea e introdusă de obicei în cuptorul cald, în timp ce aici pâinea se încălzește odată cu „cuptorul”.

7) Să coacă păinea într-un mediu umed. Pentru a avea o coajă subțire și a ajuta pâinea să crească, ea trebuie introdusă într-un mediu umed (brutarul trebuie să creeze abur la începutul coacerii și să-l elibereze pe parcurs). Într-o mașină de făcut pâine, aburul apare destul de târziu, când coaja e deja formată.

8) Să elimine aburii creați după prima etapă a coacerii pâinii. Aburii sunt utili doar în prima parte a coacerii (să zicem prima treime), altfel nu vor permite colorarea suficientă a cojii pâinii.

9) Să cresteze pâinea înainte de a o coace, pentru a-i permite expansiunea maximă. Crestarea pâinii nu are doar rol estetic, ci de eliberare controlată a tensiunii din miezul pâinii. Fără crestare, coaja pâinii se poate sfâșia necontrolat.

Câte din lucrurile enumerate mai sus le poate realiza o maşină de făcut pâine ?  Evident, cine poate face o pâine decentă la cuptor se poate folosi de o astfel de maşină (pentru frământat, dospit, format pâinea manual şi apoi coacerea acesteia în interiorul maşinii). Însă dacă poţi face aceste lucruri, de ce ai mai cumpăra o mașină de făcut pâine ? Dacă tot vrei să cheltui un ban, de ce să nu cumperi, de exemplu, un mixer ? Exista modele la mai puțin de 350 de lei, și deși aluatul de pâine nu are nevoie de un mixer, îl vei putea utiliza la aluaturi mai grele (panettone, brioșă etc).

Sunt destui care spun că folosesc așa ceva și că sunt mulțumiti de rezultate. Adică reușesc să facă pâini bune cu ele. Dar bune în comparație cu ce ? Cu 99% din pâinea din comerț ? Din România ? Păi e cam slabă comparația. E relativ ușor să faci o pâine mai bună decât cea din magazine, dar să faci o pâine excelentă e un pic mai greu. Și da, există bloguri care prezintă rețete de pâine făcute în astfel de aparate, dar de cele mai multe ori oamenii respectivi stiu să facă o pâine bună în cuptor (adică știu să frământe, dospească și să coacă pâinea), iar aparatul de făcut pâine e folosit drept mixer și mic cuptor.

 

2 gânduri despre „Ce nu-ți spune nimeni despre mașinile de făcut pâine

Lasă un comentariu